ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ SMARTPHONE iPhone XR

Το iPhone XR είχε μια καλή αξία για να ξεκινήσει, αλλά τώρα έχει λάβει ακόμη πιο προσιτή τιμή, κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα των νέων iPhones. Συνεχίζει να είναι όμως ακόμα μια “μεγάλη αγορά”;

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το iPhone XR είναι ένα εξαιρετικό τηλέφωνο που το βρίσκουμε πλέον σε ακόμη καλύτερη τιμή. Προσφέρει πολλά από τα χαρακτηριστικά του νέου iPhone 11 και μάλιστα έρχεται σε μερικά χρώματα που προτιμάτε. Κάποιοι μπορεί να υποστηρίζουν ότι η οθόνη δεν έχει υψηλή ανάλυση. Ενώ δεν είναι λάθος, η οθόνη εδώ είναι ακόμα ωραία και πολύχρωμη. Η κάμερα επίσης δεν είναι τόσο καλή όσο η διάταξη διπλού φακού στο iPhone 11.

Πλεονεκτήματα

 • Μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας
 • Το XS διαθέτει λιγότερα χρήματα
 • Φανταστική απόδοση
 • Πολύ ικανή κάμερα
Μειονεκτήματα

 • Δεν περιλαμβάνεται γρήγορος φορτιστής
 • Θα είναι πολύ μεγάλο για μερικούς

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 • Τιμή κινητού: Απω 769€
 • CPU: πολύ γρήγορο A12 Bionic chipset
 • Οθόνη: LCD,1792 x 828 & εγκοπή
 • Αναγνωριστικό προσώπου: Ίδιο με το iPhone XS
 • Κάμερα: Λειτουργία 12 megapixel & πορτραίτο

Σύγκριση Τιμών

Πόσο καλό είναι το iPhone XR του 2019;

Η Apple ίσως μόλις ξεκίνησε το iPhone 11, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το iPhone XR διακόπτεται. Σε αντίθεση με το iPhone XS και το iPhone XS Max, τα οποία δεν είναι πλέον διαθέσιμα απευθείας από την Apple, μπορείτε ακόμα να προλάβετε ένα iPhone XR σε μειωμένη τιμή.

Αυτό παραμένει ένα εξαιρετικό τηλέφωνο. Μοιάζει πολύ με το νέο iPhone 11. Έχει ακόμα ένα εξαιρετικά γρήγορο chipset A12 Bionic και έχει ενημερωθεί πρόσφατα στο νέο λειτουργικό σύστημα iOS 13. Συσκευάζεται επίσης με μια μπαταρία όμοιου μεγέθους με το iPhone 11, ασύρματη φόρτιση και ακριβώς την ίδια οθόνη.

Εάν είστε στο κυνήγι για ένα νέο iPhone αυτό είναι η τέλεια επιλογή.

iPhone XR Design – Το τέλειο μέγεθος iPhone;

Το iPhone XR δεν αισθάνεται ως ‘αριστοκρατικό’ όπως το iPhone 11 Pro και 11 Pro Max αλλά η αλουμινένια ζώνη είναι λιγότερο ολισθηρή από τον ανοξείδωτο χάλυβα του τελευταίου. Το μέγεθος οθόνης των 6,1 ιντσών είναι επίσης ένας συμπαγής συμβιβασμός μεταξύ των 5,8 ιντσών του iPhone 11 Pro και του 6,5 ιντσών 11 Pro Max. Επίσης είναι ακριβώς το ίδιο μέγεθος και βάρος με το iPhone 11.

Υπάρχει γυαλί τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος και διαθέτει μια βαθμολογία IP67, που σημαίνει ότι μπορεί να βυθιστεί σε μια ποικιλία υγρών για έως και 30 λεπτά. Αλλά δεν υπάρχει ακόμη υποδοχή ακουστικών εδώ, ούτε καν 3,5 χιλιοστά dongle μέσα στο κουτί.

Ακόμα κι αν ακολουθεί την κοντινή όψη από άκρη σε άκρη όλων των νέων κινητών iPhone μέχρι το τελευταίο iPhone X, υπάρχει μια παχύτερη στεφάνη που περιβάλλει την οθόνη. Αυτό θα γίνει ελαφρώς πιο εμφανές όταν χρησιμοποιήσετε μια έγχρωμη παραλλαγή του iPhone XR. Με την κόκκινη συσκευή που χρησιμοποιώ για την ανάλυση του κινητού, για παράδειγμα, η μαύρη στεφάνη ξεχωρίζει περισσότερο από τις φωτεινές κόκκινες πλευρές της.

Η δυνατότητα να παραλάβετε αυτό το τηλέφωνο σε διάφορα χρώματα το καθιστά λίγο πιο ενδιαφέρον. Υπάρχει ένα ροζ-πορτοκαλί κοράλλι, ένα ζωντανό κόκκινο και μερικές περισσότερες παστέλ αποχρώσεις του μπλε και του κίτρινου. Για όσους θέλουν κάτι πιο συντηρητικό, υπάρχουν και λευκές και μαύρες επιλογές. Η ποικιλία των χρωμάτων είναι μεγάλη και δεν υπάρχει κανένα που να ξεχωρίζει επειδή φαίνεται άσχημο, είναι όλα χρωματισμένα καλά και το καθένα αντιδρά λίγο διαφορετικά όταν το φως χτυπά το γυαλί του.

iPhone XR Screen – Μην κοιτάτε εδώ ψάχνοντας για κινητό με οθόνη OLED

Η Apple ονομάζει την οθόνη Liquid Retina, μια κονσόλα που έχει επίσης συνδεθεί με το iPad Pro του 2018. Αφού την έχω χρησιμοποιήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, νομίζω ότι είναι εντάξει. Αν έρχεστε από ένα iPhone 7 ή 8, θα νιώσετε σαν στο σπίτι σας. Είναι η ίδια οθόνη με το iPhone 11.

Η LCD δεν έχει τα γερά χρώματα, τέλεια μαύρα χρώματα και υποστήριξη για Dolby Vision / HDR10 που σας δίνει η OLED οθόνη στο iPhone XS και το iPhone 11 Pro. Αλλά σε κανονική χρήση τα χρώματα είναι ακόμα ευχάριστα και δεν μπορείτε να εντοπίσετε μεμονωμένα εικονοστοιχεία αν δεν προσπαθήσετε πολύ να τα βρείτε.

Στα μάτια μου, η οθόνη είναι λίγο πιο κίτρινη από τα OLED iPhone. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να είναι από το True Tone (τσίμπημα λογισμικού της Apple που κάνει τα χρώματα πιο μαλακά στα μάτια σας σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα) τεχνολογία που κάνει αρκετή δουλειά.

Όπως όλα τα υπάρχοντα iPhones της Apple, η οθόνη ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα. Το ίδιο το πάνελ παραμένει 60Hz, αλλά η στρώση αφής είναι 120Hz με αποτέλεσμα το swipe up (γρήγορο πέρασμα του δαχτύλου σας στην οθόνη) αλλά και τα αγγίγματα με το δάχτυλό σας να καταγράφονται αμέσως.

Εντυπωσιακά, η Apple έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ότι οι καμπύλες στις γωνίες της οθόνης και γύρω από την προεξέχουσα εγκοπή της κάμερας είναι απόλυτα ομοιόμορφες, χωρίς άκυρα pixels ή άσχημες άκρες. Αυτό γίνεται μέσω ενός συνδυασμού κάλυψης εικονοστοιχείων και αντικατάστασης, κάνοντας τα αποτελέσματα να είναι εξαιρετικά. Κοιτάξτε κάποια από τα ανταγωνιστικά τηλέφωνα Android με οθόνες LCD και καμπύλες γωνίες και θα παρατηρήσετε άσχημες ακανόνιστες καμπύλες στις άκρες.

Το ακουστικό στο επάνω μέρος της οθόνης είναι μια εγκοπή, σε ένα μικροσκοπικό κόψιμο, όπου υπάρχει ο αισθητήρας Face ID και οι κάμερες που βλέπουν μπροστά (camera selfie). Το αίσθημα της εγκοπής θα είναι πιθανώς πολύ διαφορετικό και αυτό είναι δίκαιο, το κάνει πιο αισθητό όταν βλέπεις τα βίντεο. Για όλα τα άλλα, αναμειγνύεται στο παρασκήνιο και δεν υποβαθμίζει αυτό που εμφανίζεται στην οθόνη.

iPhone XR, η απόδοση συνεχίζει να είναι φανταστική

Η τροφοδοσία του iPhone XR είναι το A12 Bionic SoC της Apple (σύστημα σε ένα τσιπ) σε συνδυασμό με 3GB μνήμης RAM. Αυτό είναι το ίδιο chipset που χρησιμοποιείται στο iPhone XS XS και το iPhone XS Max. Ωστόσο, και τα δύο αυτά τηλέφωνα έχουν μνήμη RAM 4GB.

Όντας ένα τσιπ 7nm, σε αντίθεση με το τσιπ 10nm του A11 Bionic, επιτρέπει μεγαλύτερο αριθμό τρανζίστορ να συσκευάζονται μέσα στο κινητό. Αυτό οδηγεί σε ένα πιο αποτελεσματικό τσιπ. Τα κύρια χαρακτηριστικά για το νέο τσιπ είναι ένα 15% ταχύτερο CPU, 50% ταχύτερη GPU (και τα δύο συγκριτικά με το A11 Bionic) και ένα νέο “νευρικό” σύστημα της AI. Υπάρχει επίσης ένας ενημερωμένος “ασφαλής θύλακας” μέσα στο τσιπ που βοηθάει το snappier Face ID.

Οι βελτιώσεις του γενικού επεξεργαστή δεν είναι τεράστιες σε σύγκριση με τα iPhone 2017. Αλλά για οποιονδήποτε έρχεται από ένα iPhone 6, το iPhone 6S ή το iPhone 7, θα παρατηρήσετε ότι όλα γίνονται πολύ πιο γρήγορα. Οι εφαρμογές ανοίγουν αμέσως, δεν υπάρχει κόλλημα όταν γίνεται ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εφαρμογών και έχω παρατηρήσει ότι οι “συντριβές” εφαρμογών είναι πολύ σπάνιες.

Υπάρχει τόσο μεγάλη ισχύς εδώ που πιθανότατα δεν θα την αξιοποιήσετε όλη από τη πρώτη στιγμή. Η Apple έχει μια μεγάλη ώθηση με την αύξηση της πραγματικότητας (augmented reality)(AR) και αυτό θα απαιτήσει περισσότερη δύναμη όταν οι προγραμματιστές αρχίζουν να την ωθούν στα όριά της.

Το A12 Bionic θα πρέπει επίσης να επιτρέπει στο iPhone XR να παραμείνει γρήγορο για πολλά χρόνια. Όταν νομίζετε ότι η Apple έχει μόλις σταματήσει να πωλεί το τετράχρονο iPhone 6S, γίνεται φανερό ότι αυτή η επανάληψη θα υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το iPhone XR είναι μια τέλεια επιλογή αν είστε ένας φανατικός gamer κινητών τηλεφώνων. Δεν συσκευάζει μερικά από τα φανταχτερά χαρακτηριστικά που έχετε με το Razer Phone 2 (ανανέωση συχνότητας 120Hz) ή το τηλέφωνο ROG (ένα μείγμα αξεσουάρ που επικεντρώνεται στα παιχνίδια). Αντ ‘αυτού, προσφέρει την άφθονη δύναμη και το ευρύ φάσμα εξαιρετικών παιχνιδιών που διατίθενται στο App Store. Οι εντατικοί τίτλοι, όπως το Asphalt 9 και το PUBG, τρέχουν φανταστικά και ταιριάζουν με το ακριβότερο iPhone 11 Pro όσων αφορά τη φόρτωση και τους ρυθμούς καρέ.

Η Apple έχει απομακρυνθεί πλήρως από το ξεκλείδωμα δακτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID. Τόσο η τοποθέτηση όσο και η πίστη στο Face ID ξεκλειδώματος του προσώπου, έχει ως αποτέλεσμα να απαιτείται από τους καταναλωτές να λειτουργεί αξιόπιστα. Ευτυχώς, η Apple όχι μόνο κατορθώνει να κάνει το αναγνωριστικό προσώπου να είναι αξιόπιστο όταν κοιτάζετε το τηλέφωνο αλλά το κάνει να λειτουργεί χωρίς προβλήματα ακόμα και σε ένα αρκετά σκοτεινό περιβάλλον.

Σε αντίθεση με κάποια πιο βασικά συστήματα επαλήθευσης προσώπου σε άλλα τηλέφωνα, το Face ID της Apple δεν μπορεί να ξεγελαστεί από μια φωτογραφία και να μάθει την εμφάνισή σας με την πάροδο του χρόνου. Δεν θα χρειαστεί να την “επανεκπαιδεύσετε” εάν κάνετε κούρεμα ή ξυρίσετε μια μεγάλη και φουντωτή γενειάδα. Με αναγνώρισε άνετα με ή χωρίς τα γυαλιά μου.

Το iPhone XR θα είναι πιθανώς η πρώτη εμπειρία μερικών ανθρώπων με το Face ID και δεν βλέπω κανέναν από αυτούς να είναι απογοητευμένοι.

Τα ηχεία (ένα από τα οποία κάθεται στο κάτω μέρος και άλλα στην εγκοπή) είναι πιο δυνατά και βγάζουν πιο καθαρό ήχο από αυτά που υπήρχαν σε οποιοδήποτε προηγούμενο iPhone, τα οποία μπορούν να συγκριθούν με εξαιρετικές συσκευές Android εκεί έξω στην αγορά. Η Apple έχει ισορροπήσει τον ήχο έτσι ώστε το κάτω ηχείο να μην είναι πλέον ισχυρότερο. Αυτό σας δίνει έναν πιο ισορροπημένο ήχο που δεν κυριαρχείται σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

iPhone XR το λογισμικό είναι τώρα ακόμα καλύτερο με iOS 13

Όταν το iPhone XR κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2018, ήρθε με το iOS 12. Εάν αγοράσετε ένα τώρα, θα αναβαθμιστεί κατευθείαν στο iOS 13.

Το γενικό σημείο σύνδεσης του χρήστη παραμένει το ίδιο, σύρετε προς τα πάνω όταν βρίσκεστε στην οθόνη κλειδώματος για να αποκτήσετε πρόσβαση στην τυπική προβολή σε πλέγμα, όπου βρίσκονται οι εφαρμογές σας. Μια αριστερή σμίκρυνση εμφανίζει την προβολή “Σήμερα”, ένας χώρος για να κάθονται τα γραφικά στοιχεία (widgets). Είναι όλα πολύ βασικά και θα είναι οικεία σε όποιον έχει ποτέ χρησιμοποιήσει ένα iPhone ή iPad.

Το iOS 13 δεν είναι μια τεράστια αναβάθμιση του λογισμικού από αυτό που έχει τροφοδοτήσει τα iPhones για χρόνια. Μεγάλα νέα χαρακτηριστικά αυτή τη φορά περιλαμβάνουν μια εντελώς αναπροσαρμοσμένη και πολύ βελτιωμένη, εφαρμογή Photos, αρκετά UI tweaks και, φυσικά, Dark Mode. Ενεργοποιήστε αυτό και όλες οι εφαρμογές του συστήματος θα αλλάξουν σε μια ωραία σκιά του γκρι.

Χάρη στο σύστημα αναγνώρισης προσώπων, υπάρχουν Animoji και Memoji στο iPhone XR. Αυτά τα emojis συνδυάζουν τα κινούμενα σχέδια του προσώπου σας με διάφορους χαρακτήρες και μπορούν να είναι αρκετά εθιστικά. Περιορίζονται στο iMessage, το οποίο φαίνεται περίεργο. Σίγουρα πρέπει να υπάρχουν σχέδια για να να υπάρχουν και σε αυτή την εφαρμογή.

Λόγω της έλλειψης ενός φυσικού κουμπιού για να σε πάει στην αρχική οθόνη, η κύρια αλληλεπίδραση σας με το iPhone XR γίνεται μέσω μιας σειράς χειρονομιών. Σύρετε προς τα επάνω από το κάτω μέρος το χέρι σας για να μεταβείτε στην Αρχική οθόνη, σύρετε προς τα κάτω από τα επάνω αριστερά για ειδοποιήσεις και επάνω δεξιά για το Κέντρο ελέγχου. Είναι συνήθως μια απλή διαδικασία που θα τη μάθετε εύκολα αλλιώς υπάρχουν και ακριβείς οδηγίες που θα σας κατευθύνουν.

Σε αντίθεση με άλλους ιστότοπους, εξετάζουμε διεξοδικά κάθε προϊόν. Χρησιμοποιούμε πρωτότυπες δοκιμές στον κλάδο για να συγκρίνουμε σωστά τα χαρακτηριστικά. Θα σας λέμε πάντα τι βρίσκουμε γιατί δεν έχουμε κάποιο συμφέρον έτσι ώστε να κρύψουμε κάτι. Ποτέ δε, δεχόμαστε χρήματα για να αναθεωρήσουμε ένα προϊόν. Πείτε μας τι σκέφτεστε – στείλτε τα μηνύματά σας στους διαχειριστές της σελίδας.