Θα σας δείξω (βήμα βήμα) πως να…

 1. Επιλέξετε μια δωρεάν πλατφόρμα δημιουργίας ιστοσελίδας (5 λεπτά)
 2. Επιλέξετε την διεύθυνση της ιστοσελίδας σας (www.) (15 λεπτά)
 3. Να στήσετε, ρυθμίσετε & εξατομικεύσετε την ιστοσελίδα σας (40+ λεπτά)

ΒΗΜΑ 1: Επιλέξτε Δωρεάν Πλατφόρμα για την Ιστοσελιδα σας

Περιεχόμενα

Πριν αρχίσετε να ανησυχείτε για τα θεματικά χρώματα και το όνομα τομέα σας, πρέπει να αποφασίσετε με ποια πλατφόρμα θα δημιουργήσετε την ιστοσελίδα σας.

Τι εννοώ με την λέξη “πλατφόρμα

Για να το θέσω απλά, ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (ή πλατφόρμα δημιουργίας ιστοσελίδας) είναι μια φιλική πλατφόρμα για την δημιουργία ιστοσελίδων και την διαχείριση του δικού σας διαδικτυακού περιεχομένου, αντί να χρησιμοποιείτε ένα σωρό ασαφείς σελίδες HTML, CSS και PHP.

Το 2004, όταν ξεκίνησα με την ανάπτυξη ιστοσελίδων, οι περισσότερες ιστοσελίδες είχαν δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας HTML, PHP (κώδικα), CSS ακόμα και Flash.

Αυτά χρειάζονταν πολύ χρόνο για να τα μάθει κάποιος και ήταν δύσκολα στον να τα χειριστεί κάποιος άψογα (ακόμα είναι).

Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι ακόμα πιστεύουν ότι η δημιουργία μιας ιστοσελίδας από την αρχή είναι κάτι δύσκολο ή απαιτεί πολλές ικανότητες κωδικοποίησης και σχεδιασμού – αλλά αυτό δεν ισχύει πια!

Πως δημιουργούν ιστοσελίδες οι άνθρωποι αυτές τις μέρες

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικές αναλύσεις από τις W3Techs, οι περισσότερες ιστοσελίδες στο ίντερνετ δημιουργούνται χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα WordPress.

 1. WordPress (ΔΩΡΕΑΝ)
 2. Joomla (ΔΩΡΕΑΝ)
 3. Drupal (ΔΩΡΕΑΝ)
 4. Magento (ΔΩΡΕΑΝ)

Όπως βλέπετε στην εικόνα, οι δημιουργοί ιστοσελίδων δεν είναι δημοφιλείς επιλογές καθώς τις περισσότερες φορές έχουν περιορισμούς και κοστίζουν αρκετά ακριβά.

Το Wix (ο πιο δημοφιλής δημιουργός ιστοσελίδας) χρησιμοποιείται λιγότερο από 1%. Η πιο δημοφιλής (δωρεάν) πλατφόρμα για να φτιάξετε την ιστοσελίδα σας είναι το WordPress.

Για παράδειγμα, η ιστοσελίδα που διαβάζετε τώρα έχει δημιουργηθεί με το WordPress.

Γιατί χρησιμοποιούν οι άνθρωποι (και οι σχεδιαστές ιστοσελίδων) το WordPress;

1. Είναι απόλυτα ΔΩΡΕΑΝ, με πολλά σχέδια να διαλέξετε

Το WordPress δεν κοστίζει τίποτα για να το κατεβάσετε και να το εγκαταστήσετε και υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα που έχει σχεδιάσει όμορφα θέματα και πρότυπα, κάνοντας το ιδιαίτερα εύκολο.

2. Είναι εύκολο και φιλικό στους αρχάριους

Αν ξέρετε πώς να χρησιμοποιείτε το Microsoft Word, γνωρίζετε ήδη πώς να προσθέσετε το περιεχόμενο σας. Το WordPress μπορεί να επεκταθεί με δωρεάν plugins έτσι ώστε να χειριστείτε οποιαδήποτε ιστοσελίδα μπορείτε να φανταστείτε – από φανταστικές επιχειρησιακές σελίδες μέχρι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Με τα “plugins” θα είστε σε θέση να προσθέσετε φόρμες επικοινωνίας, φόρμες συνδρομής, γκαλερί με φωτογραφίες και άλλα στην ιστοσελίδα σας – σχετικά απλό, έτσι;

3. Μεγάλη ή μικρή ιστοσελίδα; Δεν έχει σημασία…

Από βασικά ιστολόγια μέχρι όμορφες επιχειρησιακές ιστοσελίδες και διαδικτυακά μαγαζιά, το WordPress μπορεί να διαχειριστεί οποιοδήποτε είδος ιστοσελίδας. Το WordPress χρησιμοποιείται από Facebook, το eBay, το McAfee, το Mozilla, το Reuters, το CNN, το Google Ventures ακόμα και την NASA.

4. Είναι φιλικό προς κινητά και τάμπλετ

Η ιστοσελίδα που θα δημιουργήσετε θα ανταποκρίνεται καλά και θα φαίνεται υπέροχη σε κάθε κινητό, smartphone και τάμπλετ.

5. Υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα υποστήριξης

Με τόσους ανθρώπους στην πλατφόρμα, είναι εύκολο να βρείτε βοήθεια όταν την χρειάζεστε και πολλές πηγές στις οποίες μπορείτε να ψάξετε.

Στην πραγματικότητα, η ιστοσελίδα που διαβάζετε τώρα έχει δημιουργηθεί με WordPress! Είναι δημοφιλές για έναν λόγο κυρίως. Πιο συγκεκριμένα, το 25% όλων των ιστοσελίδων δημιουργούνται με το WordPress. Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες, εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερα στοιχεία για το WordPress.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες CMS / πλατφόρμες κατασκευής ιστοσελίδας.

Το Drupal είναι μια πολύ ισχυρή πλατφόρμα που είναι δημοφιλής στους κατασκευαστές ιστοσελίδων και στους έμπειρους προγραμματιστές, αλλά είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην εκμάθηση κάνοντας το μια κακή επιλογή για αρχάριους.

Το Joomla είναι παρόμοιο με το WordPress και λειτουργεί τέλεια με διαδικτυακά μαγαζιά, αλλά θα χρειαστείτε λίγη τεχνική κωδικοποίηση για να το κάνετε να δουλέψει με τον τρόπο που θέλετε.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, έχω βάλει σχετικά κατανοητή σύγκριση ανάμεσα στα WordPress, Joomla και Drupal. Αν για κάποιον λόγο δεν θέλετε να δημιουργήσετε την ιστοσελίδα σας με το WordPress, κοιτάξτε τους οδηγούς μου για το Drupal, το Joomla και το HTML5. Είναι όλα ΔΩΡΕΑΝ στην χρήση.

Αλλά για τους αρχάριους, συνιστώ ανεπιφύλακτα να μείνετε στο WordPress.

Ακόμα και αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα διαδικτυακό κατάστημα.

Είναι η ευκολότερη πλατφόρμα με την οποία έχω δουλέψει, αλλά είναι αρκετή ευέλικτη έτσι ώστε να ταιριάζει σε όλους, από ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, και ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι καλλιτέχνες και bloggers.

Υ.Γ. Μην κατεβάσετε/εγκαταστήσετε/ρυθμίσετε το WordPress (θα χρειαστεί να το κάνετε αυτό στο τέλος του επόμενου βήματος).

ΒΗΜΑ 2: Αποκτήστε έναν τομέα και διαδικτυακή φιλοξενία (web hosting)

Για να αποκτήσετε μια νέα διαδικτυακή ιστοσελίδα, θα χρειαστείτε δύο πράγματα:

 • Ένα όνομα τομέα (μια ηλεκτρονική διεύθυνση όπως www.τοόνοματηςιστοσελίδαςσας.com)
 • Web hosting (μια υπηρεσία που αποθηκεύει τα αρχεία της ιστοσελίδας σας και τα δείχνει στους επισκέπτες)
  Χωρίς κάποιο από τα δύο, δεν θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε την ιστοσελίδα σας (ούτε το στήσιμο της ιστοσελίδας σας).

Επιπλέον, αν έχετε το δικό σας όνομα τομέα δείχνει πολύ πιο επαγγελματικό από το να έχετε την ιστοσελίδα σας στον τομέα κάποιου άλλου (όπως ηεπιχείρησησας.wix.com). Επιπλέον, αν έχετε την δική σας φιλοξενία, η φόρτωση της σελίδας σας θα γίνεται γρήγορα και δεν θα έχει μεγάλο χρόνο αναμονής (πολύ σημαντικό για κάποιον που επισκέπτεται τις σελίδες σας.)

Που μπορώ να πάρω ένα όνομα τομέα και hosting;

Εγώ χρησιμοποιώ κυρίως το www.Bluehost.com σαν web hosting και επιμελητή τομέα για τον εαυτό μου αλλά και τους πελάτες μου.

Το συνιστώ σε ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, καθώς είναι φτηνό, αξιόπιστο και ενεργοποιεί τον λογαριασμό φιλοξενίας σας άμεσα (κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να ξεκινήσετε να δημιουργείτε την WordPress ιστοσελίδα σας κατευθείαν).

Συνιστάται επίσης από το ίδιο το WordPress, καθώς έχει εγκατάσταση με ένα κλικ για το WordPress μέσα στον πίνακα διαχείρισης του. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με το δύσκολο κομμάτι – την εγκατάσταση της ιστοσελίδας σας.

Επομένως προχωρήστε και κάντε εγγραφή στο Bluehost τώρα.

1: Επιλέξτε το Bluehost.com

ΑΝ θέλετε να χρησιμοποιήστε ένα άλλο web hosting, βεβαιωθείτε προσφέρουν παρόμοια πρόσθετα με το Bluehost:

 • Δωρεάν Όνομα Τομέα
 • Δωρεάν Ηλεκτρονική Διεύθυνση Αλληλογραφίας (Εσείς@ηιστοσελίδασας.com)
 • Δωρεάν Πιστοποίηση SSL (Απαραίτητη ζώνη ασφαλείας, η ιστοσελίδα σας θα δείχνει “ασφαλής“)
 • Εγκατάσταση του WordPress με ένα κλικ

Bluehost arxi-min

 

2: Επιλέξτε ένα σχέδιο για φιλοξενία ιστοσελίδας

Αφού επιλέξετε “ξεκινήστε τώρα/εδώ,” θα μεταφερθείτε σε μια σελίδα για να επιλέξετε το σχέδιο φιλοξενίας της επιλογής σας.

Εγώ επέλεξα την “βασική (basic)” επιλογή, η οποία αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για νέες ιστοσελίδες. Επιπλέον, προσφέρουν τώρα μια ειδική έκπτωση $3.95/με εντολή πληρωμής (συνήθως είναι $7.99/με εντολή πληρωμής)

Τα σχέδια “plus” και “prime” είναι εξαιρετικά. Αλλά δεν χρειάζεστε όλες αυτές τις επιπλέον επιλογές εκτός και αν έχετε εκατομμύρια επισκέπτες στην ιστοσελίδα σας καθημερινά.

Εξοικονομήστε τα χρήματα σας και επιλέξτε το φθηνότερο πακέτο για να ξεκινήσετε.

bluehost-plan-min

 

3: Διασφαλίστε ένα όνομα τομέα

Ο τομέας σας δεν είναι ανάγκη να τελειώνει σε .com. Επομένως μπορείτε να επιλέξετε μια διαφορετική ιστοσελίδα που να τελειώνει αν επιθυμείτε σε .net, .org, .us, .biz, και .info αν ο πρώτος τομέας της επιλογής σας δεν είναι διαθέσιμος.

Αν έχετε ήδη αποκτήσει ένα όνομα τομέα, απλά εισάγετε τον και κάντε κλικ στην επιλογή “Επόμενο” στην φόρμα “Έχω όνομα τομέα”.

Αν δεν είστε έτοιμοι να επιλέξετε τομέα αμέσως, μπορείτε να το κάνετε αργότερα στις ρυθμίσεις της ιστοσελίδας σας.

4: Συμπληρώστε τα στοιχεία σας

Για να δημιουργήσετε τον λογαριασμό σας, απλά εισάγετε τα προσωπικά σας στοιχεία στην σελίδα “δημιουργήστε τον λογαριασμό σας”.

Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε το όνομα σας, το επώνυμο σας, την χώρα, την διεύθυνση σας, την πόλη, τον ταχυδρομικό σας κώδικα, το τηλέφωνο σας και την διεύθυνση email σας. Η απόδειξη σας θα σταλεί στην διεύθυνση email που θα εισάγετε εδώ.

Προαιρετικά, μπορείτε να εισάγετε και το όνομα της επιχείρησης σας σε αυτήν την φόρμα.

Στην συνέχεια, εισάγετε τα στοιχεία πληρωμής σας για να συνεχίσετε.

5: Ελέγξτε τις “Πληροφορίες του Πακέτου σας” και τελειώστε την εγγραφή σας

Το επόμενο βήμα για την καταχώρηση του λογαριασμού σας Bluehost είναι να επιλέξετε σχέδιο και πακέτο.

Αυτά είναι τα τελευταία βήματα που θα κάνετε πριν ολοκληρωθεί η δημιουργία του λογαριασμού σας, επομένως δώστε προσοχή στις έξτρα διαθέσιμες επιλογές, όπως η Προστασία Προσωπικών Δεδομένων του Τομέα.

Η Προστασία Προσωπικών Δεδομένων του Τομέα κοστίζει μόνο $0.99 σεντς ανά μήνα, και προστατεύει τα προσωπικά σας στοιχεία όπως το όνομα και η διεύθυνση σας.

Αν θέλετε να κρατήσετε την ιστοσελίδα σας και τον τομέα σας ανώνυμα σας ξοδέψτε αυτά τα $0.99 ανά μήνα. Αν δεν θέλετε, βεβαιωθείτε ότι δεν μαρκάρατε αυτό το κουτάκι.

6: Δημιουργήστε τον κωδικό πρόσβασης σας

Αφού τελειώσετε την πληρωμή και την καταχώρηση, θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε τον κωδικό πρόσβασης σας:

ΒΗΜΑ 3: Δημιουργήστε, Επεξεργαστείτε και Εξατομικεύστε την Ιστοσελίδα σας

Αφού έχετε αγοράσει το όνομα τομέα σας και δημιουργήσει την φιλοξενία σας, είστε σε καλό δρόμο!

Τώρα είναι ώρα να ενεργοποιήσετε την ιστοσελίδα σας. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε το WordPress στον τομέα σας.

Εγκατάσταση WordPress

Εδώ είναι μερικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να εγκαταστήσετε WordPress στο Bluehost:

 • Για να ξεκινήσετε την δημιουργία μιας ιστοσελίδας WordPress, κάντε είσοδο στο Bluehost. Στην συνέχεια, πηγαίνετε στο “Οι ιστοσελίδες μου” και κάντε κλικ στο “Δημιουργία Ιστοσελίδας.”
 • Στην συνέχεια, θα ξεκινήσετε επιλέγοντας ένα θέμα από το WordPress για την ιστοσελίδα σας. Μπορείτε να αλλάξετε αυτό το θέμα αργότερα αν αλλάξετε γνώμη, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο πολύ για αυτήν την επιλογή σας.
 • Αφού επιλέξετε θέμα, απλά κάντε είσοδο στο WordPress με την επιλογή στην αριστερή πλευρά της οθόνης για να ξεκινήσετε να δημιουργείτε την ιστοσελίδα σας κομμάτι κομμάτι.
 • Τέλος, θα σας ζητηθεί να επιλέξετε τι είδος ιστοσελίδας επιθυμείτε να δημιουργήσετε. Απλά επιλέξτε “Δεν χρειάζομαι βοήθεια” αφού δεν είναι αναγκαίο.

2. Χειροκίνητη εγκατάσταση (αν χρειαστεί)

Αν για κάποιον λόγο (μερικές εταιρείες φιλοξενίας δεν δίνουν εγκατάσταση του WordPress με ένα κλικ) δεν έχετε την δυνατότητα να εγκαταστήσετε το WordPress αυτόματα, κοιτάξτε το χειροκίνητο οδηγό παρακάτω:

Χειροκίνητη εγκατάσταση του WordPress.

Πσστ – αν δεν έχουν εγκατάσταση με ένα κλικ, ίσως έχετε να κάνετε με κακή φιλοξενία!

Αφού έχετε κάνει εγγραφή με το Bluehost και έχετε εγκαταστήσει το WordPress, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την δημιουργία των ιστοσελίδων σας.

Έχετε δημιουργήσει επιτυχώς μια (κενή) ιστοσελίδα. Τώρα ας την διαμορφώσουμε με βάση τις ανάγκες σας.

Χρειάστηκε μόνο 30 λεπτά για την δημιουργία μια ιστοσελίδας σαν και αυτήν (δωρεάν).

Επεξεργασία Ρυθμίσεων Ιστοσελίδας

Αφού έχετε εγκαταστήσει το WordPress κι έχετε κάνει είσοδο με επιτυχία στον πίνακα διαχείρισης, ίσως θελήσετε να αλλάξετε μερικές από τις ρυθμίσεις της ιστοσελίδας σας που αποτελούν μέρος της αρχικής εγκατάστασης.

Στο πίνακα εργασιών, πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Γενικές.

Σε αυτήν την σελίδα, θα είστε σε θέση να αλλάξετε τον τίτλο και την περιγραφή της ιστοσελίδας σας. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε την γλώσσα, την ημερομηνία και την μορφή εμφάνισης της ώρας και τις ζώνες ώρας.

Εγώ άλλαξα το προκαθορισμένο σλόγκαν του WordPress με το δικό μου.

Στην συνέχεια, πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Permalink.

Εδώ, μπορείτε να καθορίσετε τις ρυθμίσεις της δομής του permalink της ιστοσελίδας σας. Μπορείτε να επιλέξετε την δομή permalink που επιθυμείτε, στην περίπτωση μου θα επιλέξω “Όνομα Δημοσίευσης,” για να το κάνω μικρό και να διαβάζεται εύκολα.

Και αυτά είναι όλα όσα χρειάζονται για τον αρχικό καθορισμό της ιστοσελίδας σας στο WordPress. Ίσως θελήσετε να εξερευνήσετε μερικές ακόμα ρυθμίσεις πριν συνεχίσετε και αλλάξετε μερικές από αυτές, αλλά αυτές που ανέφερα παραπάνω είναι αρκετές για να ξεκινήσετε.

Επιλέξτε ένα (ΔΩΡΕΑΝ) θέμα

Τώρα που έχετε κάνει την αρχική ρύθμιση της ιστοσελίδας του WordPress, είναι ώρα να το εξατομικεύσουμε, και να γίνει αυτό θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε ένα θέμα.

Ένα θέμα στο WordPress ευθύνεται για την εμφάνιση της ιστοσελίδας σας. Τα θέματα αποτελούνται από αρχεία HTML, CSS, PHP, και προαιρετικά από Javascript, και αυτό μπορεί να φαίνεται αποτρεπτικό για τους άπειρους αναγνώστες αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτά έτσι ώστε να εξατομικεύσετε την ιστοσελίδα σας, επειδή ευτυχώς, υπάρχουν χιλιάδες δωρεάν θέματα στον τεράστιο διαδικτυακό κόσμο.

Χιλιάδες δωρεάν θέματα, αλλά ποιο να χρησιμοποιήσω; Μην ανησυχείτε, γιατί θα σας δείξω δυο από τα αγαπημένα μου θέματα, ένα για αρχάριους και ένα για έμπειρους προγραμματιστές.

Θέμα Tesseract

Το θέμα Tesseract είναι θέμα του WordPress που εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να φτιάξετε οποιοδήποτε είδος ιστοσελίδας με αυτό, είτε blog, portfolio, είτε διαδικτυακό κατάστημα.

Το Tesseract κάνει την διαδικασία εξατομίκευσης εύκολη, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να είστε μάγος του WordPress για να εξατομικεύσετε την ιστοσελίδα σας, χάρη στον ενσωματωμένο δημιουργό περιεχομένου και σελίδας, κάνοντας την εξατομίκευση του θέματος σας πολύ εύκολη.

Περιμένετε λίγο έτσι ώστε να εγκαταστήσετε μερικά δημοφιλή plugins για δημιουργία σελίδων έτσι ώστε να μην χρειαστεί να πειράξετε τον κώδικα και πάλι. Το θέμα Tesseract έχει σχεδιαστεί να δουλεύει καλά με δημιουργούς σελίδων όπως το Page Builder από την SiteOrigin και το Beaver Builder.

Αν δεν έχετε ξανακούσει τον όρο “κατασκευαστής σελίδας”, είναι μια λειτουργία όπου μπορείτε να εξατομικεύσετε εύκολα την ιστοσελίδα σας, όντας σε θέση να σύρετε και να ρίξετε στοιχεία και να τα επεξεργαστείτε στην επιφάνεια της ιστοσελίδας.

Με το Tesseract και τους κατασκευαστές σελίδων, θα είστε σε θέση να κάνετε την δική σας ιστοσελίδα χωρίς να χρειαστεί να αγγίξετε κώδικα!

ΑΛΛΑ! Αν είστε σαν και μένα, και σας αρέσει να παίζετε και να έχετε τον πλήρη έλεγχο της εμφάνισης της ιστοσελίδας σας μέχρι και τον πιο απλό κώδικα, το ακόλουθο θέμα ίσως είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς. Μην ξεχνάτε ότι η χρήση του ακόλουθου θέματος προϋποθέτει ότι έχετε καλή γνώση των θεμάτων WordPress και πώς να τα φτιάξετε, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζετε HTML, CSS, PHP, και Javascript.

ΑΝ είστε αρχάριος, χωρίς γνώση κωδικοποίησης, προσπεράστε το και διαβάστε μετά από αυτό.

Εισαγωγή στο Understrap

Το Understrap είναι ένα αρχικό θέμα του WordPress, βασίζεται στο αρχικό θέμα του Underscores, το οποίο είναι ένα απλό θέμα σχεδιασμένο για δημιουργούς θεμάτων. Η διαφορά είναι ότι το Understrap έχει ενσωματωμένο πλαίσιο 4 CSS, επομένως είναι ιδανικό για ανθρώπους που τους αρέσει να δουλεύουν με το Bootstrap.

Για έμπειρους προγραμματιστές, αυτό ίσως είναι το κατάλληλο θέμα, αλλά δεν επιθυμείτε να δουλέψετε με το Bootstrap, μπορείτε να δοκιμάσετε το Undescores.

Για λόγους απλότητας, θα χρησιμοποιώ το Θέμα Tesseract σε αυτόν τον οδηγό έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι.

Λήψη Θέματος

Πηγαίνετε στην αρχική σελίδα του Tesseract και κάντε κλικ στην επιλογή λήψη. Θα εμφανιστεί ένα pop-up, μπορείτε είτε να κάνετε εγγραφή και να κατεβάσετε το θέμα ή απλά να το κατεβάσετε χωρίς να κάνετε εγγραφή.

Αφού έχετε κατεβάσει το αρχείο ZIP, πηγαίνετε στον πίνακα διαχειριστή, και στην συνέχεια στο Εμφάνιση > Θέματα.

Κάντε κλικ στο Προσθήκη Νέου.

Κάντε κλικ στο Ανέβασμα Θέματος.

ΘΑ εμφανιστεί μια φόρμα, κάντε κλικ στο “Επιλογή Αρχείου” και στην συνέχεια βρείτε το αρχείο ZIP στο μηχάνημα σας.

Μετά Εγκαταστήστε το θέμα. Αφού εγκατασταθεί με επιτυχία, ενεργοποιήστε το κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο “Ενεργοποίηση”.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδας σας, αν όλα πήγαν καλά θα μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα σας με το θέμα.

Προσθήκη Σημαντικών Σελίδων

Μια ιστοσελίδα αποτελείται από πολλές σελίδες, και αυτό πρόκειται να κάνουμε, να προσθέσουμε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σε σελίδες και πιο συγκεκριμένα να προσθέσουμε σημαντικές σελίδες που θα κάνουν την ιστοσελίδα σας αυτό που είναι.

Περί της σελίδας

Καταρχήν, δημιουργούμε το Περί της σελίδας, όπως λέει και ο τίτλος είναι για την ιστοσελίδα σας, τι κάνει και προαιρετικά τους ανθρώπους πίσω από την σελίδα.

Για να δημιουργήσετε μια νέα σελίδα, πηγαίνετε στον πίνακα του διαχειριστή σας, στην συνέχεια στις Σελίδες > Προσθήκη Νέας στο αριστερό μενού.

Σε αυτήν την σελίδα, θα δείτε τον τίτλο πεδίου, και τον αυτό-που-βλέπετε-είναι-αυτό-που-παίρνετε (WYSIWYG) επεξεργαστή περιεχομένου. Προσθέστε τον τίτλο σελίδας και μια μικρή περιγραφή για περί τίνος πρόκειται η ιστοσελίδα σας.

Αφού έχετε προσθέσει τίτλο και περιεχόμενο, επιλέξτε δημοσίευση και αυτό θα δημοσιεύσει την σελίδα σας στο σαιτ σας.

Μπορείτε να δείτε την σελίδα σας κάνοντας κλικ στο “Εμφάνιση Σελίδας” στην μπάρα του διαχειριστή από πάνω.

Σελίδα επικοινωνίας

Στην συνέχεια, θα δώσουμε στους αναγνώστες μας ένα τρόπο ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας, αυτό θα μπορούσαμε να το κάνουμε μέσω της σελίδας Επικοινωνίας μας.

Πριν πάτε στον πίνακα για να κάνετε τα παραπάνω βήματα και πάλι, υπάρχει ένας συντομότερος δρόμος για να προσθέσετε μια νέα σελίδα, και αυτό γίνεται στην μπάρα του διαχειριστή στο πάνω μέρος της σελίδας όποτε είστε συνδεδεμένοι.

Επομένως κατευθυνθείτε προς τα πάνω, και επιλέξτε “+ Νέος” σύνδεσμος, και κάντε κλικ στην “Σελίδα” για να προσθέσετε μια νέα σελίδα.

Θα κατευθυνθείτε στην οθόνη Προσθήκη Νέας Σελίδας, προσθέστε τίτλο και περιεχόμενο, και πατήστε δημοσίευση όταν είστε έτοιμοι.

Σαν παράπλευρη σημείωση, μην δημοσιεύσετε το email σας επίσημα όπως “test@example.com,” καθώς τα spam bots θα μπορούσαν εύκολα να ανακαλύψουν τα εκτεθειμένα emails και να σας κατεβάσουν στην λίστα σαν στόχο για spam emails. Αν πραγματικά θέλετε να δημοσιεύσετε την διεύθυνση email σας, κάντε το ανεπίσημα σαν το “test[at]example.com.”

Υπηρεσία υπηρεσιών

Άλλη μια σελίδα που βρίσκουν ιδιαίτερη σημαντική μερικές ιστοσελίδες είναι η σελίδα υπηρεσιών, έτσι είναι σημαντικό να βρίσκεται στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας. Προσθέστε μια νέα σελίδα και πάλι, και προσθέστε σχετικό περιεχόμενο σε αυτήν, κρατήστε την ωραία και σύντομη, και μην ξεχνάτε ότι μπορούμε πάντα να την ενημερώσουμε αργότερα.

Θα χρησιμοποιούμε αυτήν την σελίδα σαν αρχική, επομένως θα χρειαστεί να προσθέσουμε έναν ενημερωτικό τίτλο για το τι είναι η ιστοσελίδα, σε αυτήν την περίπτωση “Ζώντας το όνειρο.”

Αφού η σελίδα δεν χρειάζεται άλλες πληροφορίες εκτός από το περιεχόμενο, θα ρυθμίσουμε το πρότυπο της σελίδας σε πλήρες πλάτος κάτω από τις “Ιδιότητες Σελίδας” ακριβώς κάτω από την “Δημοσίευση”.

Αφού τελειώσετε, πατήστε δημοσίευση και δοκιμάστε νε δείτε την σελίδα. Έτσι φαίνεται η δική μου.

Σελίδα Ιστολογίου

Η σελίδα ιστολογίου είναι εκεί που υπάρχουν όλες οι δημοσιεύσεις του ιστολογίου σας σαν λίστα. Από προκαθορισμένη επιλογή, το WordPress εμφανίζει την λίστα ιστολογίου σαν την αρχική σελίδα της ιστοσελίδας σας, αλλά στην δική μας περίπτωση θέλουμε να εμφανίζεται σαν αρχική σελίδα η σελίδα με τις Υπηρεσίες, άρα πρέπει να δημιουργήσουμε την σελίδα που θα κρατάει τις δημοσιεύσεις μας.

Δημιουργήστε μια νέα σελίδα, ονομάστε την “Ιστολόγιο,” και πατήστε δημοσίευση, δεν είναι ανάγκη να προσθέσετε περιεχόμενο σε αυτήν αφού θα αντικατασταθεί με της δημοσιεύσεις ιστολογίου.

Ρύθμιση της Αρχικής σελίδας και της σελίδας Ιστολογίου

Πρέπει να ενημερώσουμε το WordPress ποια σελίδα είναι η αρχική σελίδα και ποια είναι η σελίδα ιστολογίου, και αυτό το κάνουμε πηγαίνοντας στον πίνακα εργασιών, και στην συνέχεια στις Ρυθμίσεις > Ανάγνωση.

Σε αυτήν την σελίδα, θα μπορείτε να ορίσετε την αρχική σελίδα και την σελίδα ιστολογίου της ιστοσελίδας σας.

Στην ομάδα “Εμφανίσεις Αρχικής Σελίδας”, τσεκάρετε “A στατική σελίδα (επιλέξτε παρακάτω),” και στην συνέχεια ορίστε την “Αρχική σελίδα:” την σελίδα Υπηρεσιών σας, στην δική μου περίπτωση, την σελίδα “Ζώντας το όνειρο”, και ορίστε την “Σελίδα με τις δημοσιεύσεις:” σαν σελίδα ιστολογίου σας. Πατήστε Αποθήκευση Αλλαγών και είστε έτοιμοι.

Παρατηρήστε ότι κάνοντας κλικ στο λογότυπο σας, η πηγαίνοντας στον τομέα σας θα ανακατευθυνθείτε στην σελίδα των υπηρεσιών σας που κάνατε νωρίτερα.

Όπως έχετε παρατηρήσει ακόμα στην αρχή της ιστοσελίδας μας, δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις σελίδες που δημιουργήσαμε, αυτό θα γίνει στην επόμενη ενότητα.

Προσθήκη Μενού

Για να δώσουμε στους αναγνώστες μας την δυνατότητα να περιηγηθούν στην ιστοσελίδα μας, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μενού. Μπορείτε να το κάνετε αυτό πηγαίνοντας στον πίνακα εργασιών του διαχειριστή και στην επιλογή Εμφάνιση > Μενού.

Στην σελίδα των μενού, δημιουργήστε ένα μενού, δίνοντας του ένα όνομα και πατώντας “Δημιουργία Μενού.”

Αφού δημιουργηθεί, μπορείτε στην συνέχεια να προσθέσετε τις σελίδες που θέλετε να εμφανίζονται στο Μενού. Στην περίπτωση μας, προσθέστε όλες τις σελίδες που φτιάξαμε νωρίτερα.

Για να το κάνετε αυτό, τσεκάρετε όλες τις σελίδες στο αριστερό πάνελ και κάντε κλικ στο “Προσθήκη Μενού.” Οι σελίδες πρέπει να εμφανιστούν στα δεξιό πάνελ.

Μπορείτε να αλλάξετε την θέση των σελίδων σύροντας τις πάνω ή κάτω από κάθε στοιχείο.

Πριν πατήσετε Αποθήκευση, πρέπει να ρυθμίσετε την τοποθεσία εμφάνισης του Μενού. Το κάθε θέμα έχει μια προκαθορισμένη τοποθεσία για τα μενού, τα περισσότερα αν όχι όλα τα μενού έχουν τοποθεσία εμφάνισης στο επάνω μέρος της σελίδας, και εκεί θα βάλουμε το μενού μας. Για να το κάνετε αυτό, μαρκάρετε “Επικεφαλίδα” από την επιλογή και πατήστε αποθήκευση.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα σας, τώρα θα μπορείτε να δείτε το μενού που δημιουργήσατε δίπλα από το λογότυπο.

Προσθήκη εικόνων και μέσων

Τώρα που μπορούμε να κινούμαστε μέσα στις σελίδες ελεύθερα, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι το περιεχόμενο μας φαίνεται ατελές, όσα κείμενα και αν προσθέσουμε ακόμα φαίνεται βαρετό.

Για να κάνουμε το περιεχόμενο μας πιο ελκυστικό θα προσθέσουμε Εικόνες σε αυτό. Για να γίνει αυτό, πατήστε επεξεργασία της Περί της σελίδας πηγαίνοντας είτε στον πίνακα εργασιών και στην συνέχεια στην λίστα της σελίδας μέσα στο μενού των σελίδων, είτε εμφανίζοντας πρώτα το Περί της σελίδας και στην συνέχεια κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο “Επεξεργασία Σελίδας” στην μπάρα διαχειριστή.

Όποιον τρόπο και αν επιλέξετε θα καταλήξετε στον επιμελητή περιεχομένου του WordPress.

Σημαδέψτε και κάντε κλικ όπου θέλετε να εισάγετε την εικόνα και κάντε κλικ στην επιλογή “Προσθήκη Μέσων”.

Το παράθυρο για Εισαγωγή Μέσων θα εμφανιστεί, και εκεί μπορείτε να προσθέσετε την εικόνα που θέλετε στο περιεχόμενο.

Αφού ανεβάσετε την εικόνα, μπορείτε να αλλάξετε τα στοιχεία της εικόνας. Βάλτε της μια λεζάντα, ρυθμίστε την ευθυγράμμιση και πατήστε “Εισαγωγή στην σελίδα”

Τώρα θα είστε σε θέση να δείτε την εικόνα που εισήγατε και η οποία είναι ευθυγραμμισμένη στα δεξιά του περιεχομένου. Ενημερώστε την σελίδα και δείτε το.

Αν θέλατε προβάλλετε ένα βίντεο στην σελίδα σας, μπορείτε να το κάνετε ενσωματώνοντας το βίντεο. Αν τρέχετε μια μοντέρνα έκδοση του WordPress – μοντέρνα με την έννοια ότι δεν είναι πιο παλιά από την έκδοση 2.9 – είναι το ίδιο εύκολο να βάλετε τον σύνδεσμο στον επιμελητή περιεχομένου και το WordPress θα κάνει τα υπόλοιπα. Είναι απαραίτητο να ενημερώσετε το WordPress με την πιο πρόσφατη έκδοση.

Πρόσθεσα το βίντεο στην αρχική σελίδα κάνοντας επικόλληση ενός συνδέσμου του youtube παρακάτω στην πρώτη παράγραφο.

Προσθήκη Φόρμας Επικοινωνίας

Ένας καλός και εύκολος τρόπος για να έρχονται σε επικοινωνία μαζί σας οι άνθρωποι είναι μέσω φόρμας επικοινωνίας, ίσως έχετε συναντήσει μια τέτοια τυχαία όταν προσπαθείτε να έρθετε σε επικοινωνία με ένα από τα αγαπημένα σας σαιτ. Το πλεονέκτημα από την χρήση τέτοιας φόρμας είναι ότι δεν θα χρειαστεί να φύγουν από την σελίδα σας.

Για να προσθέσετε μια φόρμα επικοινωνίας στο σαιτ σας, χρειαζόμαστε ένα plugin τρίτων για να κάνει την δουλειά για εμάς.

Τι είναι τα plugins;

Πριν συνεχίσουμε, αφήστε με να συνοψίσω τι είναι τα plugins σύντομα. Βασικά επεκτείνουν τα χαρακτηριστικά του WordPress – “πρόσθετο” χαρακτηριστικό – όπως θέματα, υπάρχουν χιλιάδες δωρεάν plugins που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την ιστοσελίδα σας.

Στην συνέχεια, για να προσθέσετε ένα plugin, πηγαίνετε στον πίνακα εργασιών του διαχειριστή σας και στην συνέχεια στα Plugins > Προσθήκη Νέου.

Στην μπάρα αναζήτησης στην επάνω δεξιά γωνία, πληκτρολογήστε “Φόρμα Επικοινωνίας 7,” το WordPress θα πρέπει αυτόματα να εμφανίσει το αποτέλεσμα. Βρείτε την Φόρμα Επικοινωνίας 7 από τον Takayuki Miyoshi, και κάντε κλικ στην επιλογή “Εγκατάσταση Τώρα.”

Αφού τελειώσετε με την εγκατάσταση, πατήστε την επιλογή Ενεργοποίηση για να ενεργοποιήσετε το plugin. Θα πρέπει να είστε σε θέση να δείτε την Φόρμα Επικοινωνίας 7 στην σελίδα με τα “Εγκατεστημένα Plugins”.

Θα παρατηρήσετε επίσης ότι έχει προστεθεί μια νέα καταχώρηση μενού στο μενού του πίνακα εργασιών. Προστέθηκε από το plugin της Φόρμας Επικοινωνίας 7 και εκεί μπορείτε να προσθέσετε και να διαχειριστείτε τις φόρμες επικοινωνίας σας.

Προσθέστε μια νέα φόρμα επικοινωνίας πηγαίνοντας στις Επαφές > Προσθήκη Νέας.

Θα σας κατευθύνει στην σελίδα “Προσθήκη Νέας Φόρμας Επικοινωνίας”, εκεί πηγαίνετε και προσθέστε έναν τίτλο, αυτό δεν θα επηρεάσει την εμφάνιση της φόρμας, απλά δρα σαν αναγνωριστικό.

Θα παρατηρήσετε ότι το περιεχόμενο της φόρμας είναι ήδη γεμάτο με στοιχεία, και πιο συγκεκριμένα κώδικες. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτούς, αφού η Φόρμα Επικοινωνίας 7 σας παρέχει τα απαραίτητα πεδία πρόσφατα προστιθέμενες φόρμες επικοινωνίας.

Προχωρήστε και επιλέξτε την καρτέλα “Ταχυδρομείο”. Εδώ θα μπορέσετε να ρυθμίσετε τις τιμές και να πάρετε τον έλεγχο όλων παραδόσεων mail. Μπορείτε να ρυθμίσετε που θα στέλνονται τα mail όταν ένας χρήστης επικοινωνεί μαζί σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Από προκαθορισμένη επιλογή, το mail του παραλήπτη είναι αυτό του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας, στην δική μας περίπτωση, έλεγχος@παράδειγμα.com, αλλάξτε το αυτό σε ένα email που δουλεύει έτσι ώστε να ελέγξετε την φόρμα επικοινωνίας σας.

Υπάρχουν δύο ακόμα καρτέλες να εξερευνήσετε, αλλά οι καρτέλες με την Φόρμα και τα Mail είναι οι πιο σημαντικές. Πατήστε Αποθήκευση όταν τελειώσετε με τις ρυθμίσεις.

Αφού αποθηκεύσετε την φόρμα επικοινωνίας, θα σας δώσει έναν “σύντομο κωδικό” τον οποίο μπορείτε να επικολλήσετε στην σελίδα που εμφανίζεται η φόρμα επικοινωνίας σας.

Αντιγράψτε τον σύντομο κωδικό και επικολλήστε τον στην σελίδα σας, στην περίπτωση μου, θα το επικολλήσω στην σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας, πατήστε ενημέρωση και δείτε την σελίδα όταν τελειώσετε.

Θα δείτε τώρα την φόρμα επικοινωνίας στην σελίδα σας.

Σαν σημείωση πρέπει να γνωρίζετε ότι η φόρμα επικοινωνίας δεν δουλεύει σε τοπικές ρυθμίσεις του WordPress, η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να φιλοξενείτε από ένα εξυπηρετητή. Αν ακολουθήσατε τις οδηγίες χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις και παρόλα αυτά εμφανίζονται σφάλματα, δοκιμάστε να επικοινωνήσετε με τον διαδικτυακό εξυπηρετητή σας για το πρόβλημα. Συνήθως τα σφάλματα στην φόρμα επικοινωνίας 7 προκαλούνται από κακή ρύθμιση του plugin και προβλήματα με τον εξυπηρετητή.

Widgets και Πλευρική μπάρα

Η πλευρική μπάρα είναι ένας τομέας της ιστοσελίδας σας όπου μπορείτε να προσθέσετε σχετικές πληροφορίες εκτός από το κύριο περιεχόμενο. Μπορείτε να προσθέσετε, αφαιρέσετε ή ενημερώσετε το περιεχόμενο της πλευρικής μπάρας μέσω των widgets.

Για να επεξεργαστείτε την πλευρική σας μπάρα, πηγαίνετε στον πίνακα εργασιών και στην συνέχεια Εμφάνιση > Widgets.

Εκεί, θα μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα widgets που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα αριστερά και τα ενεργά widgets της πλευρικής σας μπάρας στο δεξί πάνελ.

Μπορείτε να αλλάξετε την θέση του widget σύροντας το πάνω ή κάτω από κάθε στοιχείο. Μπορείτε να επεξεργαστείτε ένα widget κάνοντας κλικ στο όνομα του για να το επεκτείνετε και στην συνέχεια να το διαγράψετε κάνοντας κλικ στον κόκκινο σύνδεσμο “Διαγραφή”.

Προχωρήστε και διαγράψτε όλα τα widgets εκτός από το widget αναζήτησης. Στην συνέχεια προσθέστε ένα νέο widget Κειμένου πηγαίνοντας στο αριστερό μέρος της οθόνης, μέσα από την λίστα με τα widgets και κάντε κλικ στο widget “Κειμένου”.

Μαρκάρετε το “Κύρια πλευρική μπάρα” και κάντε κλικ στο “Προσθήκη Widget.” Αυτό θα προσθέσει το widget στην πλευρική σας μπάρα. Γεμίστε το widget με τιμές και στην συνέχεια πατήστε αποθήκευση.

Επισκεφτείτε το σαιτ σας και προσπαθήστε να δείτε μια σελίδα με πλευρική μπάρα. Θα πρέπει να δείτε το widget κειμένου που δημιουργήσατε και τα υπόλοιπα widgets να έχουν εξαφανιστεί εκτός από το widget αναζήτησης.

Προσθήκη Υποσέλιδου

Τα υποσέλιδα είναι ένα εξαιρετικός τρόπος να προσθέσετε περιεχόμενο για κλείσιμο όπως αποδόσεις της ιστοσελίδας και συνδέσμους. Σε αυτόν τον οδηγό, θα προσθέσω κάποια απλά στοιχεία για πνευματικά δικαιώματα για την ιστοσελίδα μας.

Παρατηρήστε ότι το κάθε θέμα διαφέρει από την προσθήκη περιεχομένου στο υποσέλιδο. Ενώ μερικά θέματα απαιτούν να τροποποιήσετε τον κώδικα, το Tesseract έχει ευκολότερο τρόπο να προσθέσετε ένα.

ΑΝ είστε στο πίνακα εργασιών του διαχειριστή, πηγαίνετε στο Εμφάνιση > Εξατομίκευση, αν είστε στην αρχική σελίδα του σαιτ σας πηγαίνετε στην μπάρα του διαχειριστή και κάντε κλικ στον σύνδεσμο “Εξατομίκευση”. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πάτε στην εξατομίκευση του WordPress.

Η εξατομίκευση του WordPress αποτελεί ένα τρόπο για να εξατομικεύσετε το θέμα σας. Ο αριθμός των επιλογών για να εξατομικεύσετε το θέμα σας εξαρτάται από το θέμα που χρησιμοποιείτε. Όπως ανέφερα νωρίτερα, το Tesseract εξατομικεύεται εύκολα, κάτι που το κάνει καλύτερο από άλλα θέματα ιδιαίτερα για αρχάριους.

Στην συνέχεια, για να επεξεργαστείτε το περιεχόμενο του υποσέλιδου σας, πηγαίνετε στις Επιλογές Υποσέλιδου > Περιεχόμενο Υποσέλιδου. Θα σας δοθούν πολλές επιλογές για το τι είδος περιεχόμενο να προσθέσετε. Επιλέξτε HTML και προσθέστε ένα μικρό κείμενο για τα πνευματικά δικαιώματα.

Όπως θα προσθέτετε περιεχόμενο στο πεδίο, το σαιτ σας θα ενημερώνετε αυτόματα με το νέο περιεχόμενο, κάτι που σας βοηθάει να βλέπετε τις αλλαγές ζωντανά.

Πατήστε Αποθήκευση & Δημοσίευση για ν αποθηκεύσετε τις αλλαγές.

Ξέρω ότι είστε ενθουσιασμένοι και θέλετε να εξερευνήσετε περισσότερο τις επιλογές εξατομίκευσης αλλά σας παρακαλώ να με ακολουθήσετε και να τελειώσουμε αυτόν τον οδηγό πρώτα.

Κλείστε την εξατομίκευση κάνοντας κλικ στην επιλογή “X” στην επάνω αριστερή γωνία και ελέγξτε το υποσέλιδο σας, θα πρέπει να έχει το κείμενο που προσθέσατε.

Δημιουργήστε Λογότυπο και Προσθέστε Favicon

Δεν είμαι λάτρης του απλού λογότυπου με κείμενο μόνο, και υποθέτω ότι ούτε και εσείς. Αλλά τώρα έχουμε ένα τέτοιο που κάνει το σαιτ μας βαρετό.

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Tesseract είναι ότι παρέχει ένα εργαλείο για να δημιουργήσουμε το δικό μας λογότυπο. Για να το κάνετε αυτό, πηγαίνετε στην εξατομίκευση του WordPress και στην συνέχεια στις Επιλογές Επικεφαλίδας > Λογότυπο Επικεφαλίδας.

Πρώτα θα δημιουργήσουμε το καλύτερο λογότυπο για την ιστοσελίδα μας, κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο “Δημιουργήστε το λογότυπο σας”. Θα σας πάει σε μια εφαρμογή για δημιουργία λογότυπου.

Ξεκινήστε και δημιουργήστε.

Αφού τελειώσετε με το λογότυπο σας στην εφαρμογή, κάντε κλικ στο εικονίδιο στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης, προσαρμόστε τα όρια έτσι ώστε να ταιριάζουν με το λογότυπο και στην συνέχεια πατήστε την αποθήκευση εικονιδίου στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης.

Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο, επιλέξτε την επιλογή 2 για να κατεβάσετε το λογότυπο σας.

Πηγαίνετε πίσω στην οθόνη εξατομίκευσης του σαιτ σας, και αλλάξτε το είδος λογότυπου σε “Εικόνα.” Θα εμφανιστεί ένα πρόγραμμα για ανέβασμα εικόνας.

Ανεβάστε το λογότυπο σας, και αφού τελειώσετε, κάντε κλικ στο “Επεξεργασία Εικόνας” στην δεξιά πλευρά του πάνελ. Θα πρέπει να αλλάξουμε και πάλι τις διαστάσεις του λογότυπου μας στις σωστές διαστάσεις.

Αυτό θα σας πάει σε μια άλλη καρτέλα, πηγαίνετε στο πάνελ “Κλίμακα Εικόνας” στα δεξιά, στην ομάδα “Νέες Διαστάσεις”, ρυθμίστε το αριστερό πεδίο σε 260, το δεξί αριθμητικό πεδίο θα αλλάξει αυτόματα για να διατηρηθεί η αναλογία διαστάσεων.

Πατήστε “Κλίμακα,” και στην συνέχεια κλείστε την καρτέλα. Πίσω στο παράθυρο που εμφανίζεται “Επιλογή Εικόνας”, βεβαιωθείτε ότι έχει επιλεγεί το λογότυπο, και στην συνέχεια πατήστε “Επιλογή Εικόνας.”

Θα πρέπει να βλέπετε το λογότυπο στο πάνελ εξατομίκευσης και στην προεπισκόπηση του σαιτ σας. Ρυθμίστε το Ύψος Λογότυπου Επικεφαλίδας ανάλογα με την αρέσκεια σας.

Πατήστε Αποθήκευση & Δημοσίευση για να ενημερώσετε το σαιτ σας.

Favicon

Το favicon είναι ένα μικρό εικονίδιο που θα βλέπετε στην καρτέλα του περιηγητή σας σαν και αυτό που έχουμε εδώ στις Ρυθμίσεις του σαιτ. Με την διαδικτυακή εφαρμογή για δημιουργία λογότυπου που χρησιμοποιήσαμε νωρίτερα, μπορούμε να δημιουργήσουμε και το δικό μας favicon για την ιστοσελίδα μας.

Πηγαίνετε πίσω στην “διαδικτυακή εφαρμογή για την δημιουργία λογότυπου” και δημιουργήστε το δικό σας favicon. Αφού έχετε φτιάξει το favicon σας, πηγαίνετε πίσω στην εξατομίκευση του σαιτ σας, και αν είστε στην ενότητα “Λογότυπο Επικεφαλίδας”, πηγαίνετε πίσω στις “Επιλογές Επικεφαλίδας” και στην συνέχεια “Ταυτότητα Σαιτ.” Αν είστε στην αρχική σελίδα εξατομίκευσης, πηγαίνετε στις Επιλογές Επικεφαλίδας > Ταυτότητα Σαιτ.

Στην ομάδα “Εικονίδιο Σαιτ”, κάντε κλικ στην “Επιλογή Εικόνας” και ανεβάστε το favicon σας. Δεν είναι απαραίτητο να επεξεργαστείτε την εικόνα, απλά προχωρήστε και ακολουθήστε τις οδηγίες της οθόνης.

Αν όλα πήγαν καλά, θα είστε σε θέση να δείτε το favicon σας να έχει ανέβει στο πάνελ εξατομίκευσης και στην καρτέλα του περιηγητή σας. Πατήστε Αποθήκευση & Δημοσίευση.

Τελευταίες Πινελιές

Πριν ολοκληρώσουμε τον οδηγό, ας προσθέσουμε μερικές τελευταίες πινελιές στην ιστοσελίδα μας. Θέλω να αλλάξω την συνολική εμφάνιση του θέματος μας. Άρα, προχωρήστε στην εξατομίκευση του WordPress.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τα βήματα που έκανα και εγώ, ή να κάνετε δικά σας. Τώρα είναι ένα καλό σημείο, να πειραματιστείτε στην εμφάνιση της ιστοσελίδας σας μέσα από την εξατομίκευση.

Ξεκινώντας από την αρχή, άλλαξα τα χρώματα στις Επιλογές Επικεφαλίδας > Χρώματα Επικεφαλίδας.

Στην συνέχεια, άλλαξα το φόντο της ιστοσελίδας σας στα Γενικά > Χρώμα Φόντου.

Στην συνέχεια άλλαξα τα χρώματα του υποσέλιδου στις Επιλογές Υποσέλιδου > Χρώματα Υποσέλιδου.

Άλλαξα επίσης την γραμματοσειρά του υποσέλιδου Επιλογές Υποσέλιδου > Στυλ Γραμματοσειράς Υποσέλιδου.

Δεν είμαι λάτρης των αριστερά πλευρικών μπαρών, επομένως την άλλαξα στα δεξιά στο Επιλογές Διαρρύθμισης > Επιλογές Αναρτήσεων Ιστολογίου, και αλλάξτε την τιμή “Επιλέξτε ένα είδος διαρρύθμισης για την σελίδα αναρτήσεων ιστολογίου” στην δεξιά πλευρική μπάρα.

Πατήστε Αποθήκευση & Δημοσίευση αν τελειώσατε την εξατομίκευση του σαιτ σας. Κλείστε την εξατομίκευση και ελέγξτε το εξατομικευμένο σαιτ σας.

Αν αλλάξατε τη θέση της πλευρικής μπάρας στα δεξιά, όπως έκανα εγώ, ίσως παρατηρήσατε ότι μερικές από τις σελίδες έχουν ακόμα την αριστερή πλευρική μπάρα.

Για να το φτιάξετε αυτό, επεξεργαστείτε αυτές τις σελίδες και στο πάνελ “Ιδιότητες Σελίδας”, αλλάξτε την “Διαρρύθμιση” σε “Δεξιά Πλευρική Μπάρα,” και πατήστε ενημέρωση, αυτό θα αλλάξει την πλευρική μπάρα προς τα δεξιά.

Συγχαρητήρια! Έχετε φτιάξει το δικό σας σαιτ WordPress.

Μπόνους: Δημιουργός Σελίδας

Ας προσθέσουμε έναν δημιουργό σελίδας στο σαιτ μας έτσι ώστε να μπορούμε να δημιουργήσουμε σύνθετα σχέδια για την σελίδα μας.

Πρώτα πηγαίνετε στο Plugins > Προσθήκη Νέου, και στο κουτί αναζήτησης πληκτρολογήστε “Elementor.” Βρείτε τον δημιουργό σελίδας Elementor, εγκαταστήστε τον και ενεργοποιήστε το plugin.

Η σελίδα που θα τροποποιήσω είναι η αρχική. Όπως βλέπετε η σελίδα είναι ακατάστατη, το περιεχόμενο είναι πλατύ και δυσανάγνωστο. Ας το φτιάξουμε αυτό με την βοήθεια του plugin δημιουργού σελίδας που εγκαταστήσαμε.

Ενότητα Hero

Θα χωρίσουμε την αρχική μας σελίδα σε ενότητες και η πρώτη ενότητα που θα φτιάξουμε – με την βοήθεια του plugin δημιουργού σελίδας– είναι η ενότητα “Hero”. Αυτή η ενότητα είναι βασικά το πρώτο πράγμα που θα δουν οι επισκέπτες σας.

Ας προσθέσουμε τον τίτλο και μια σύντομη περιγραφή του σαιτ μας στην ενότητα hero.

Προχωρήστε και επεξεργαστείτε την αρχική σελίδα. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στον δημιουργό σελίδας, κάντε κλικ στην επιλογή “Επεξεργασία με το Elementor”.

Θα φορτώσει τον ζωντανό επεξεργαστή του Elementor.

Αφού είστε στον ζωντανό επεξεργαστή, κατεβείτε προς τα κάτω, βρείτε και κάντε κλικ στην επιλογή “Προσθήκη Νέας Ενότητας”.

Αφού το πατήσετε, το Elementor θα σας δώσει μια επιλογή έτοιμων δομών για την ενότητα. Επιλέξτε το σχέδιο μια στήλη.

Θα δημιουργήσει μια ενότητα με μια κενή στήλη.

Για να προσθέσετε περιεχόμενο στην ενότητα, μπορείτε να σύρετε ένα widget από το αριστερό πάνελ στην ενότητα. Βρείτε το widget “Επικεφαλίδα” και σύρετε το στην κενή ενότητα που δημιουργήσατε.

Επεξεργαστείτε το περιεχόμενο όπως εσείς επιθυμείτε, εδώ είναι τι έκανα εγώ.

Αφού τελειώσετε την επεξεργασία της επικεφαλίδας, κάντε κλικ στο εικονίδιο με το πλέγμα στην επάνω δεξιά γωνία στο αριστερό πάνελ για να πάτε πίσω στην επιλογή με τα widgets.

Σύρετε έναν επεξεργαστή κειμένου κάτω από το widget επικεφαλίδας, και προσθέστε μια σύντομη περιγραφή για το σαιτ.

Άλλαξα επίσης το χρώμα κειμένου σε λευκό, πηγαίνοντας στην καρτέλα “Στυλ” στο αριστερά πάνελ κι άλλαξα την τιμή στην επιλογή “Χρώμα Κειμένου”.

Εδώ είναι πως φαίνεται η δικιά μου.

Πατήστε αποθήκευση και δοκιμάστε να κάνετε προεπισκόπηση του σαιτ σας.

Θα είστε σε θέση να δείτε την ενότητα που φτιάξατε κάτω από την σελίδα. Είναι ακόμα λίγο βαρετό και απλό για μια νεότητα hero. Ας το φτιάξουμε αυτό αλλάζοντας το στυλ της ενότητας.

Πηγαίνετε πίσω στον ζωντανό επεξεργαστή Elementor. Κινηθείτε πάνω από την ενότητα hero και κάντε κλικ στο πιο αριστερά εικονίδιο που φαίνεται σαν μικρό κουτί. Κάνοντας κλικ θα σας δώσει πρόσβαση στις ρυθμίσεις ενότητας στο αριστερά πάνελ.

Εξερευνήστε και παίξτε με τις ρυθμίσεις ενότητας μέχρι να φτιάξετε κάτι ωραίο. Εδώ είναι αυτό που έφτιαξα εγώ.

Εδώ είναι μια φωτογραφία της εικόνας από τις δικές μου ρυθμίσεις της ενότητας.

Ενότητα Μαρτυριών

Η επόμενη ενότητα είναι εκεί που θα βάλουμε μια μικρή μαρτυρία από ένα φαν. Η ενότητα με τις μαρτυρίες βοηθάει στην δημιουργία εμπιστοσύνης με τους επισκέπτες μας βλέποντας τι τους αρέσει από τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.

Στον ζωντανό επεξεργαστή, προσθέστε μια ενότητα στήλης κάτω από την ενότητα hero. Προσθέστε ένα widget επεξεργαστή κειμένου και προσθέστε περιεχόμενο. Στην συνέχει επεξεργαζόμαστε την ενότητα, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε ένα φόντο εικόνας.

Πρόσθεσα ένα γέμισμα στο πάνω και κάτω μέρος της ενότητας, κάτι που βελτίωσε λίγο τα πράγματα. Μην το παρακάνετε με το λευκό χώρο παρόλα αυτά, θυμηθείτε ότι η ισορροπία είναι το κλειδί για ένα καλό σχεδιασμό.

Εδώ είναι πως φαίνεται το δικό μου.

Επέκτεινα την ενότητα όπως έκανα με την ενότητα hero. Επίσης, από αυτήν ενότητα και πέρα, θα χρησιμοποιώ 770px σαν πλάτος του περιεχομένου. Αυτό θα εξισορροπεί το περιεχόμενο και το λευκό χώρο σε όλη τη ενότητα της αρχικής μας σελίδας.

Πατήστε αποθήκευση όταν είστε έτοιμοι.

Ενότητα Χαρακτηριστικών

Όπως καταλαβαίνετε από το όνομα, αυτή η ενότητα είναι για τα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών μας από τα οποία θα επωφεληθούν οι πελάτες μας.

Αφού θα εμφανίσουμε τα χαρακτηριστικά μας σαν περίγραμμα, πρέπει να χωρίσουμε την ενότητα σε τρία μέρη. Στον ζωντανό επεξεργαστή, προσθέστε μια ενότητα με ΤΡΕΙΣ ΣΤΗΛΕΣ κάτω από την ενότητα με τις μαρτυρίες.

Συμπληρώστε τις τρεις ενότητες με περιεχόμενο. Εδώ είναι πως φαίνεται το δικό μου.

Ακόμα μου φαίνεται βαρετό, ας το εμπλουτίσουμε με εικονίδια για κάθε περίγραμμα.

Βρείτε και σύρετε ένα widget “Εικονίδιο” από την οθόνη επιλογής widget πάνω από το κείμενο κάθε στήλης. Παίξτε με τις τιμές για να ταιριάζει με την αισθητική σας, εδώ είναι τι έκανα εγώ

Πατήστε αποθήκευση όταν είστε έτοιμοι.

Ενότητα Περιεχομένου

Η επόμενη ενότητα που θα κάνουμε είναι η ενότητα περιεχομένου. Αυτό θα είναι απλό αλλά γιατί να είναι απλό όταν μπορούμε να το κάνουμε υπέροχο!

Προσθέστε μια ενότητα δύο στηλών κάτω από την ενότητα με τα χαρακτηριστικά. Συμπληρώστε την αριστερή στήλη με κείμενο και προσθέστε μια αντίστοιχη εικόνα στην δεξιά στήλη.

Δημιουργήστε μια ακόμα ενότητα δύο στηλών παρακάτω, αλλά αυτήν την φορά, προσθέστε την εικόνα ή το βίντεο στην αριστερή στήλη και το κείμενο στην δεξιά.

Αυτό έκανα εγώ.

Ενότητα Κάλεσμα για Δράση

Η τελευταία ενότητα που θα προσθέσουμε είναι η ενότητα “Κάλεσμα για δράση”. Ο μοναδικός σκοπός αυτής της ενότητας είναι να οδηγήσει τους επισκέπτες σε μια σελίδα όπου θα μπορείτε να κάνετε μια πώληση, είτε με φόρμα επικοινωνίας, τηλεφωνική κλήση είτε άλλη σελίδα πώλησης.

Για να προσελκύσετε επισκέπτες έτσι ώστε να ψάξουν και να κάνουν ενέργειες θέλουμε στοιχεία σε αυτήν την ενότητα που να διακρίνονται εύκολα.

Προσθέστε μια ενότητα δύο στηλών αλλά αυτήν την φορά επιλέξτε ένα σχέδιο 70-30 όπου η αριστερή στήλη είναι πιο πλατιά από την δεξιά.

Έκανα την ενότητα για κάλεσμα για δράση μπλε, πρόσθεσα ένα μεγάλο κείμενο στην αριστερή στήλη, και ένα widget “Επιλογής” στα δεξιά.

Εδώ είναι πως φαίνεται το δικό μου.

Πατήστε αποθήκευση και κάντε προεπισκόπηση της σελίδας.

Το περιεχόμενο του δημιουργού σελίδας φαίνεται καλό. Μπορούμε να διαγράψουμε το παλιό περιεχόμενο διαγράφοντας εντελώς την ενότητα.

Σε μερικές περιπτώσεις, το Elementor δεν κρύβει τον Τίτλο της Σελίδας αυτόματα όπως στο δικό μου παράδειγμα.

Αν έχετε το ίδιο πρόβλημα, κάντε τα ακόλουθα βήματα.

Στον ζωντανό επεξεργαστή, κάντε κλικ στο εικονίδιο “hamburger” iστην επάνω αριστερή γωνία για να έχετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις του Elementor.

Στην συνέχεια κάντε κλικ στο μενού “Ρυθμίσεις Σελίδας”.

Μετά μαρκάρετε το κουτάκι “Απόκρυψη Τίτλου”. Αυτό θα κρύψει τον τίτλο της σελίδας για αυτήν την σελίδα.

Πατήστε αποθήκευση και δείτε την σελίδα σας. Εδώ είναι πως φαίνεται η δικιά μου.

Αν έχετε μερικές ενότητες όπου το πλάτος είναι μπερδεμένο, θυμηθείτε ότι ρύθμισα όλες τις ενότητες “Πλάτος Περιεχομένου” σε 770px και τα επέκτεινα σε πλήρες πλάτος.

Συγχαρητήρια – είστε έτοιμοι να παρουσιάσετε το σαιτ σας!

Αν ακολουθήσατε τα βήματα του οδηγού, θα πρέπει να έχετε τώρα ένα απόλυτα λειτουργικό σαιτ του WordPress! Συγχαρητήρια – δεν ήταν και τόσο δύσκολο, σωστά;

Κλείνοντας, συνεχίστε να βελτιώνετε το σαιτ σας.

Όπως ανέφερα νωρίτερα, το WordPress εξατομικεύεται πολύ. Αν θέλετε να γίνετε αυθεντία στο WordPress, μην κοιτάξετε κάπου αλλού εκτός από αυτόν τον κατανοητό οδηγό παρακάτω:

… αν έχετε ακόμα απορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Υ.Γ. Αν βρήκατε τους οδηγούς μου χρήσιμους, παρακαλώ μοιραστείτε την σελίδα μου. Αυτό θα μου δίνει κίνητρο να ενημερώνω και να κρατάω ακριβή τα στοιχεία του σαιτ μου.